Vecka 12: 9 aug - 15 aug 2011

Vecka 12

Kroppen:
Risken för missfall minskar nu. Av de missfall som inträffar så sker drygt 90 procent före utgången av vecka 12. Om du skulle få en mindre blödning betyder det inte att ett missfall är på väg. Om det inte är blodfärgat eller rinner så kan det bero på andra orsaker som till exempel lågt liggande moderkaka. Om moderkakan är placerad långt ned mot livmoderhalsen kan det uppstå en liten blödning från kanten av moderkakan.
Placeringen av moderkakan kan ses med hjälp av ultraljud, på de flesta brukar den dras uppåt i takt med att livmodern växer och då slutar dessa mindre blödningar. Under de tre till fyra sista månaderna ska du däremot söka läkare även vid smärre blödningar.
Moderkakan har tagit över tillförseln av näring och syre till barnet. Moderkakan och fosterhinnorna skyddar även barnet mot infektioner. Som skydd för bakterier bildas det också slem i körtlarna i livmodertappen. Du bör ändå avstå från att äta sådant som kan innehålla bakterier och parasiter som är skadliga för barnet under graviditeten. Vanligtvis har illamåendet och tröttheten börjat avta efter de första tolv veckorna. Vissa har gått upp några kilo i vikt, andra kan i stället ha gått ner något.
Nu har du säkert haft ditt inskrivningssamtal med din barnmorska. Om inte så är det hög tid nu.

Fostret: Fostret är cirka sex centimeter stort och väger cirka 15 gram. Fostret börjar röra sig spontant, vrider på huvudet, hickar och rör på fingrarna som dessutom har fått fingeravtryck. Nu börjar fostret också reagera på mammans lägesändringar.

Ha koll på vad du äter
Listeria och toxoplasma är två infektioner som kan smitta via mat. Risken att smittas är liten, men om man skulle bli smittad kan infektionerna orsaka skador på fostret eller missfall. Enligt Livsmedelsverket dör båda bakterierna om maten hettas upp riktigt ordentligt. Toxoplasma dör också om maten fryses i tre dygn, medan listeria överlever frysning. Det är viktigt att känna till smittorisken, men det är väldigt ovanligt att utsättas för smittan i Sverige.

Här är några fler råd som kan minska smittorisken:
Förvara kylvaror kallt.
Gravad och rökt fisk samt sushi är bäst att äta nygjort.
Undvik rått kött. Se till att köttfärs, fågel, lamm, gris och vilt är genomstekt.
Undvik skivat smörgåspålägg och kall färdigmat mot slutet av hållbarhetstiden.
Torkat, kallrökt eller gravat kött, exempelvis parmaskinka eller salami, bör frysas i tre dygn innan du äter det.
Undvik ost gjord på opastöriserad mjölk. Undvik också mögel- och kittost även om den är gjord på pastöriserad mjölk.
Källa: Livsmedelsverket

Faktagranskad av Gudrun Abascal, chefsbarnmorska på BB Stockholm och författare till böckerna ”Att föda” och ” Att möta förlossningssmärtan”.

 



Egna anteckningar:

Dags för en lägeskontroll igen nu va.

Tycker att jag redan börjar få mage, eller så har jag ätit för gott på semestern, haha
Magen krånglar fortfarande, men nu har det vänt om. Sist jag skrev var jag ju hård i magen nu är det helt tvärtom. Inte kul, så fort jag äter får jag magknip sen har jag världens sämsta magsmältning, kan vara äckligt mätt hela kvällen efter jag ätit middag.

Sen har jag känt av första yrslen förra veckan. Med Max fick jag yrsel en 2ggr eller nå.
Så det klagar jag inte på :)
Tröttheten börjat släppa lite tycker jag å tack tack för det, börjar jobba på måndag efter semestern å jag är hemskt orolig över hur jag ska orka det.

I måndags (8/8. v 10+6) bokades första tiden hos BM, 26/8 fick jag tid... Då är jag typ i v14 tror jag, sent tycker jag men det kanske inte är så brådis på första besöket när det är andra barnet?
Blev så sent för min BM Astrid hade semester.

Publicerat i ...:GRAVIDITETEN (#2:)..., 2011-08-19 / 12:02:00
4 kommentarer.

Vecka 8: 12 jul - 18 jul 2011

Vecka 8

Kroppen
: Nu växer livmodern och storleken kan jämföras med en apelsin. Det är vanligt att man måste kissa mycket oftare än normalt. All glatt muskulatur, det vill säga sådana muskler som du inte kan styra, som livmodern, blodkärlen och tarmarna, blir slappare. Det kan göra att du får förstoppning. Risken för åderbråck, hemorrojder och urinvägsinfektioner ökar också. Om du drabbas när du är gravid är det viktigt att du får behandling tidigt.
I vissa landsting kallas du till ett hälsosamtal hos barnmorskan för att prata om alkoholvanor, kost och livsstil. Hos andra landsting sker detta samtidigt som inskrivningen. Det ser olika ut i olika delar av landet.

Embryot: Embryot är nu omkring 25 millimeter. Fingrar och tår kan ses tydligt men är fortfarande täckta med simhud. Överläppen skapas samt nästippen. Hjärtkonstruktionen är nu utvecklad och slår med 150 slag i minuten, det vill säga dubbelt så fort som hos en vuxen.

Tips för att motverka förstoppning

Drick mycket vatten
Ät fullkornsbröd och fiberrika grönsaker, som morötter.
Det hjälper också att motionera och till exempel ta en promenad varje dag.

Faktagranskad av Gudrun Abascal, chefsbarnmorska på BB Stockholm och författare till böckerna ”Att föda” och ” Att möta förlossningssmärtan”.

 



Egna anteckningar:

Första gången jag skriver denna graviditet.

Minns inte att jag var så trött när jag gick med Max, har lätt kunnat sova en hel dag om man hade samvete å kunna göra det. Magen har inte varit den bästa heller, jätte bubblig å allmänt knasig. Läste att man kunde bli lite förstoppad då tarmarna flyttas runt, så där har vi nog svaret.

Sluta snusa direkt när jag plussade (27/6) så jag har inte varit på top humör för min sambo, stackarn ha en som känner av nikotinbehovet, mega trött å förstoppad. Det är tur han är kvar i huset nu efter ca 3veckor. Men det börjar arta sej med allt nu :)

Kissar gör jag mycket, lika som när jag väntade Max måste jag kliva upp tidigt på morgonen å lätta på trycket.

Ja det var väl allt just nu.
Publicerat i ...:GRAVIDITETEN (#2:)..., 2011-08-19 / 12:01:00
1 kommentarer.

Max ska bli storebror :D

Ja nu är det dags å släppa våran nyhet tycker jag.
Men det kanske redan är några som sett klockan som tickar här till vänster? :)

20 Maj TROR jag att min första dag på sista mensen var.

31 Maj, då var jag till Astrid och tog ut spiralen. Daniel och jag hade då bestämmt oss för att försöka ge Max en lilla syster eller lille bror.

27 Juni tog jag graviditetatestet. Jag hade då kanske i 1veckas tid väntat på att grejerna skulle komma, men tyckte att vi kan väl inte ha lyckats på första försöket denna gång också.

Jag tog testet å lämnade det på toaletten sen fick Daniel äran att kolla det.
Han var cool lugn för han trodde sten hårt på att jag inte skulle kunna vara gravid redan.
Men visst var jag det och det stod "GRAVID  3+" på stickan.

26 Aug har jag fått tid för första besöket hos Astrid, å enligt deras räkning kommer BF vara 23 FEBRUARI, alltså på Max födelsedag, kul... Bra planerat, haha

Men enligt mej kommer BF datum vara 27 och det är det datumet jag kommer gå på tills UL säger sitt :D.

Publicerat i ...:GRAVIDITETEN (#2:)..., 2011-08-19 / 12:00:00
4 kommentarer.